9 Haziran 2013 Pazar
BİR KAZA ve TOPLUMSAL ANOTOMİSİ ya da VEKİLLERİMİZE SORU ÖNERGELERİ
Yer, Kırklareli’nin işlek caddelerinden biri.
Öğlen saatleri. Okul önü. Dersine yetişmeye çalışan öğrenciler.
Yaya geçidinden geçerken öğrencilere yol veren bir araç. Fakat trafik kuralları gereği yaya geçidi kurallarına uymayan bir motosiklet, hızla öğrencinin birine çarpıyor.
15 yaşındaki öğrenci motorsikleti farkettiği anda kendini yere atsa da çarpmadan kurtulamıyor. Çarpan da kendi yaşlarında bir genç.
Çarpan, panik yada hatalı olmanın suçluluğu ile olay yerinden hızla uzaklaşıp kaçıyor.
Çevrede ki esnafın ve polisin yardımı ile bacaklarında ki ezik ve sıyrıklarla olay mahalline en yakın Devlet Hastanesine götürülüyor kazazede.
X X X
Yer, Kırklareli Devlet Hastaanesi.
Trafik kazası geçirdiğini söyleyen ve yürümekte zorluk çeken 15 yaşında bir çocuk.
Zorlanarak ta olsa yürüyerek girdiği için kayıt alması söylenerek kayıt bankosunda sosyal güvencesinin olup olmadığı araştırmasından sonra kayıt alarak gerekli müdahelelerin yapılması.
Peki;2918 Sayılı Trafik Kanunu kağıt üzerinde kalması için mi çıkarıldı. Bu kanun her hangi bir trafik kazası sonucu yaralanan kişi en kısa sürede hastaneye yetiştirilmek ve gereken tedavinin yapılması hükümlerini içeriyor.
Ve en önemlisi; Yönetmeliğe göre, hastane acil servisi, kendisine gelen kazazedenin maddi durumu, sosyal güvencesinin olup olmadığına ve hastanın özelliğine bakmadan gereken tedaviyi ve müdahaleyi herhangi bir ücret talep etmeden yapmak zorunda.
Özel hastane olsa anlarımda, Devlet Hastanesinin kanundan “bihabermiş” gibi davranması affedilecek gibi değil. Daha da vahimi o genç kafa tramvası geçirmiş olabilir. O kayıt için geçen sürede fenalaşabilir. Bunun sorumluluğunu kim üstlenecek.? Gencin Sosyal Güvencesi olmasa idi tıbbı müdahele yapılmayacak mıydı.?
X X X
Yer olay mahalline yakın bir semt karakolu.
Bir önceki gün gerçekleşen kaza ile ilgili olarak, kazazedenin yaşı küçük olduğu için karakola davet edilen velisi.
Saygılı bir karşılama, çay ikram edilmesi ve kaza tutanağının tutulması.
Fakat ilginç olan, odaya girdiğinden beri bakışları ile rahatsız olduğunu ifade eden bir başka polis memurunun, tutanağı tutan polis memurunun önünden vatandaşın kimliğini alarak GBT’sine bakması.
Ülkemizde GBT, bir yönergeyle yapılıyor. Bu yönerge yayınlanmadığı için her karakola gidenin GBT si yapılıyor mu öğrenemedim. Fakat GBT sorgusu ile ilgili adli mevzuatta şöyle bir madde var. “ Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için polisin tecrübesine ve içinde bulunduğu durumdan edindiği izlenime dayanan makul bir sebebi bulunması gerekir.”
Acaba bu makul sebep, vatandaşın yaşı ilerlemiş olmasına rağmen, saçını uzatması, arkadan bağlaması, düzgün konuşması kısacası dış görünüşü olabilir mi? Bilemiyorum.
X X X
Aynı gün.
Yer Kırklareli.
Festivalin sürmesi nedeni ile muhalefet partilerinin önemli Milletvekillerinin ve kentin vekillerinin kenti ziyareti. Önce, partililerle görüşme ardından festival kortejine katılım.
Televizyonları açıyorsunuz Gezi Parkında sembolik vekiller. !?
Ne zaman; basının olduğu yerlerde. Sözde halkla bütünleşme, sorunların çözümü için biz buradayız deme.
Vatandaştan ihbar gelirse mecliste bir soru önergesi ver, görevini yapmanın verdiği rahatlıkla halkın karşısına geç.
Her gün yüzlercesinin olduğu, çoğu ölümlerle sonuçlanan ama yukarıda anlattığım ufak ezik ve sıyrıklarla atlatılan bir kazanın yansımalarını anlattım kısaca. Ve yaşanan sorunları.
Ülkemin dört bir köşesinde yaşanan sorunlar.
Eğitimsiz, belki de ehliyetsiz bir çocuğa motosiklet veren aile, işveren, vb, her şehirde şikayet edilen motosiklet vakaları, kanundan “bihabermiş” gibi davranan devlet hastanesi, yayınlanmamış bir yönergeye göre yapılan uygulamalar.
Daha da önemlisi, şiddetin ölümle sonuçlanmayan vakalarının görsel basına yansımaması, şiddetin olmadığının göstergesi değil.
Bu kaza tutanaklarının tutulduğu – çocuğun ve velinin- dakikalar içersin de karakola gelen şikayetlerden biri, bir velinin 6-7 yaşlarında ki çocuğunun, bir başka veli tarafından yüzü gözü morarana kadar dövülmesi, ya da eşi tarafından şiddet gören bir kadının şikayete gelmesi.
Acaba kaç vekil bir karakolu ziyarete gitti, bir yarım saat misafir oldu.
Ülkenin akıl sağlığının bozulmasını ve şiddetin artmasını en iyi ifade eden yerler sokaklar, bunun en güzel laboratuvarı da karakollara gelen vakalar.
Tabi görmedikleri için bunu anlatmaya çalışanlara da kulak tıkamaları çok normal.
Halkla iç içe olmak halk gibi yaşamaktan geçer.
Halkın sorunlarını görerek, hissederek, kanuni ve hukuki yönlerden ve soru önergeleri ile bir şey elde edilemese de en azından halkın bilinçlenmesi için çözüm önerileri üretmek, yerel parti örgütlerini, sivil toplum örgütlerini bu konularda yönlendirmek, öncülük etmek, bilinç düzeyini yükseltici etkinlikler yapılmasını sağlamak, ülkeye ve halka daha büyük hizmettir diye düşünüyorum.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder